Kuusenkerkkä – piristää kuin patikkaretki

Kuusenkerkän poiminta

Kuusenkerkkä on vitamiini- ja antioksidanttipommi, jonka ravintoarvot tiivistyvät pakastekuivattuna jauheena. Tuoreissa Lapin metsistä keräämissämme kuusenkerkissä on C-vitamiinia 70,9 mg / 100 g, kun taas kuusenkerkkäjauheen C-vitamiinipitoisuus on huikeat 382mg / 100g!

Kuusenkerkät ovat kuusen vaaleanvihreitä versoja eli vuosikasvaimia, jotka ovat parhaimmillaan kesäkuussa ennen kuin neulaset muuttuvat tummemmiksi ja kovemmiksi. Kuusenkerkkien poimiminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin ja siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Metsä on muutakin kuin tukkipuuta!

Tällä sivulla kerromme mitä hyötyä kuusenkerkästä on uusimman tutkimuksen ja perinnetiedon valossa sekä annamme vinkkejä kerkkien keruuseen ja käyttöön.

Kuusenkerkkä oli vuoden 2021 rohdoskasvi

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi kuusenkerkän vuoden 2021 rohdoskasviksi. Heidän mukaansa se on hyvä esimerkki luonnontuotteesta, jonka hyödyntäminen kaupallisesti on vasta alussa.

  • kuusenkerkässä on runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja
  • pakastekuivaus säilyttää parhaiten kuusenkerkän ravinteet
  • kuusenkerkissä tai siitä valmistetussa jauheessa ei ole raskasmetalli- tai torjunta-ainejäämiä ja mikrobiologinen laatu on erinomainen
  • 99 % kuusenkerkistä jää keräämättä

Kuusenkerkän keruuopas

Kokosimme oppaan, jonka avulla pääset hyvin alkuun kerkänkeräyksen taipaleella.

Oppaan avulla tiedät:

  • millaisilta alueilta kerkkää voi kerätä
  • miten valmistautua kuusenkerkän keräykseen
  • millaisen vaatetuksen ja välineet poimija tarvitsee
  • kuinka varmistat poimimiesi kerkkien laadun
  • miten kerkät käsitellään ja säilötään poiminnan jälkeen
  • kuinka hyödynnät kuusenkerkkiä osana arkiruokailua

Kirpsakka kuusenkerkkä

Luonnonvarakeskuksen (LUKE) tutkimukset ovat osoittaneet, että kuusenkerkässä on runsaasti C-, K1- ja A-vitamiinia eli se on todellinen vitamiinipommi. Erityisen hyvin ravinteet säilyvät pakastekuivatussa kuusenkerkkäjauheessa.

C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. C- vitamiini antaa myös ihanan sitrusmaista ja kirpsakkaa makua kerkälle. K-vitamiini edistää luiden pysymistä normaaleina.

Kuusenkerkkiä on perinteisesti käytetty hengitysteiden hoitoon. Vanha kansa pureskeli kerkkiä myös pitääkseen huolta suun ja hampaiden hyvinvoinnista

Monet kuusenkerkkää nauttineet ovat kokeneet saavansa apua seuraaviin ongelmiin:

  • väsymykseen
  • yleiskunnon parantamiseen
  • hengitystievaivoihin
  • suun hyvinvointiin

Parhaimmillaan kuusenkerkkä on tuoreena, mutta sitä voi säilöä pakastamalla tai upottamalla kerkät hunajaan. Kuivattaminen kotikonstein on vaikeaa. Parhaiten kuusenkerkkien maku, väri ja ravinteet säilyvät pakastekuivaamalla.

Upeaa makua ruokiin ja juomiin

Ruokiin ja juomiin tuoreet kuusenkerkät antavat metsäistä, hiukan sitrusmaista, puolipihkaista aromia. Kokeilepa kerkkiä kalakeittoon tai graavikalalle tillin sijasta tai ripottele nuoria kerkkiä salaatin sekaan sellaisenaan. Kerkät sopivat myös jälkiruokien kuten juustokakun tai jäätelön mausteeksi tai koristamaan voileipäkakkua. Tai entä jos valmistaisit kuusenkerkkähunajaa: upota tuoreita kerkkiä hunajaan ja anna tekeytyä viikko pari. Sen jälkeen siivilöi kerkät pois ja nauti kerkkähunajasta.

Tutustu muihin herkullisiin yrttiresepteihimme.

Jos haluat säilyttää ruuissa ja juomissa kerkän arvokkaat ravinteet, vältä kerkkien ylenmääräistä kuumentamista. Vaikka siis itse tehty kuusenkerkkäsiirappi maistuu ihalta, ei se ole paras tapa saada kaikkia kuusenkerkän terveyshyötyjä.

Kuusenkerkät eivät sovi kaikille

Kuusenkerkät saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita henkilöille, joilla on astma tai hinkuyskä. Myös hartsiallergikkojen on syytä jättää kerkät väliin.

Kuusenkerkän kerääminen

Kuusenkerkän oikea keruuaika vaihtelee vuodesta riippuen ympäri Suomen. Yleensä se on touko-kesäkuussa. Paras sesonki kestää vain pari viikkoa, joten kun aika on niin metsään kannattaa mennä heti. Oikea aika kerätä kuusenkerkkää on, kun se on muutaman sentin pituinen ja kirkkaan vaaleanvihreä.

Kuusenkerkän kerääminen vaatii aina maanomistajan luvan. Maanomistajan saa helpoiten tietoonsa kyselemällä paikallisilta tai ilmaiseksi soittamalla Maanmittauslaitokselle.

Isompia määriä tai kaupalliseen tarkoitukseen kerätessä voi maanomistajalle joutua maksamaan pienen korvauksen, mutta yleensä pienen määrän keräämiseen lupa heltiää helposti. Kannattaa kuitenkin seuraavan vuoden keräämistä silmälläpitäen muistaa maanomistajaa vaikkapa pienellä lahjalla vaikkapa itsetehdyllä kuusenkerkkäherkulla.

Luken tutkimuksen mukaan kuusenkerkän kerääminen ei vahingoita kuusen kasvua merkittävissä määrin, kunhan kerkkiä ei kerätä aivan puun huipulta.

Kuusenkerkän kerääminen on hidasta. Oleta saavasi aluksi noin 10 kg päivässä. Huippupoimijat voivat kerätä jopa yli 40 kg päivässä. Kannattaa muistaa myös, että yleensä kuusenkerkät ja hyttyset heräävät eloon yhtäaikaa, joten hyttyshatun käyttö on suositeltavaa. Muista myös ottaa kartta ja kompassi mukaan metsään, jottet kerkkäpäissäsi eksy! Lisäksi kannattaa varustautua hyvillä eväillä sekä ottaa myös runsaasti juomista mukaan.

Keruuastiaksi soveltuu tavallinen ämpäri tai istutusvakka. Isompia määriä poimittaessa välisäilytykseen soveltuvat hyvin eräsäkit.

Parhaisiin tuloksiin pääsee, kun käy etukäteen etsimässä parhaat kuusenkerkkäapajat. Parhaita kuusenkerkänkeräys paikkoja ovat yleensä tiheät suhteellisen nuoret kuusimetsät. Älä kerää kuusenkerkkää vilkkaan tien tai teollisuuden lähettyviltä. Myös kemikaalien, kuten hyttysmyrkyn käyttöä kerätessä kannattaa välttää. Itsestään selvää on myös, että kerääjästä ei jää metsään jälkeäkään, joten tuothan mukanasi kaiken minkä metsään kannoitkin. Hygieenisten muovihanskojen käyttö on kerätessä suositeltavaa. Ne myös samalla suojaavat sormiasi, ainakin hyttysiltä.

Kannattaa seurata myös säätiedotusta, sillä sateisina päivinä kerkän tehopoiminta ei ole mahdollista. Muistathan, että kerkänkeruuaika on usein myös lintujen ja muiden eläinten poikastuotantoaikaa. Mikäli törmäät esimerkiksi kanalinnun pesään, kierräthän sen kaukaa!

Kuusenkerkän myynti

Yleensä isojen toimijoiden laatuvaatimukset ovat erittäin korkeita eivätkä he osta pieniä (alle sadan kilon eriä) kuusenkerkkää. Jos kuitenkin olet kiinnostunut kerkänpoimimisesta ansaintamielessä, kannattaa ottaa alan toimijoihin ajoissa yhteyttä, jotta saat ohjeet tuotteet oikeasta käsittelystä. On epämielyttävä yllätys kerätä monta sataa kiloa kerkkää vain huomatakseen, että se on väärin käsitelty kaupalliseen tarkoitukseen. Kuusenkerkän myynti on Suomessa verotonta, kuten on myös esimerkiksi marjojen. Ahkera kerääjä pystyykin ansaitsemaan keräyksellä hyvän tilin.

Mikäli olet kiinnostunut isojen määrien keräyksestä Lapista, voit olla yhteydessä meidän Katjaan.

Vaikket olisikaan kiinnostunut keräyksestä ansaintatarkoituksessa, ei tätä Suomen omaa appelsiinia kannata jättää keräämättä. Jo muutaman tunnin keräyksellä saat kuusenkerkkää talven varalle!

Kuusenkerkkä säilöntä

Kuusenkerkkä pilaatuu nopeasti. Etenkin lämpimänä päivänä se pitää saada viileään 3-4 tunnissa. Pidempiä keräysessioita varten kannattaakin ottaa mukaan esim. iso kylmälaukku tai jättää osa saaliista vaikkapa puronvarteen tai muuhun viileään paikkaan odottamaan.

Paras tapa kuusenkerkän säilömiseen on pakastekuivaus. Se ei kuitenkaan ole yleensä mahdollista kotitarpeeseen kerätessä. Tällöin paras tapa säilöä kuusenkerkkä on pakastaa se pienissä erissä esim. minigrip-pussiin ja kaapia pussista kuusenkerkkä tarvittu määrä vaikkapa suoraan smoothieen. Kotioloissa kuivattaessa kuusenkerkän aromit katoavat helposti ja väri muuttuu ruskeaksi.

Kuusenkerkkäjauheen valmistus

Kuusenkerkkäjauhe valmistetaan seuraavasti: ensin kuusenkerkät kerätään ja seulotaan. Sen jälkeen pakastetaan, jonka jälkeen kuusenkerkät pakastekuivataan. Pakastekuivaaminen tapahtuu erittäin alhaisessa lämpötilassa kuivaamalla ja se vaatii siihen tarkoitetun monimutkaisen teollisentason laitteen. Tämän jälkeen se jauhetaan haluttuun karkeuteen. Lopuksi tuote purkitetaan.

Kerkkä-kuusenkerkkäjauheeseemme ei lisätä tämän lisäksi mitään muuta. Pakastekuivaus on paras tapa säilöä suurin mahdollinen määrä kuusenkerkän ravintoaineet.