Vapun roilokkaimmat munkit!

Kirjoittaja

, ,

Vappu tulee ja niin myös munkit ja sima! Mekin AW:n tiimissä aina saadaan jotain päähän pilkahduksia ja niin myös nyt näin vapun alla, kun alettiin simaa ja munkkeja valmistamaan. Hmmm… mitenköhän saisi jotain erityistä iän ikuisiin resepteihin?

 

Olen itse suuri Kerkän ystävä edelleenkin kaikkien näiden vuosien jälkeen ja suuresti ihmettelenkin, että miten en ole hoksannut tehdä “AW- versioita” vappuherkuista aiemmin. No nytpäs tuli sekin kokeiltua ja tässä seuraamuksena kaksi reseptiä vapun rientoihin:

 

Vappusima- kerkkätwistillä

 

Valmista sima normaaliin tapaan. Tässä on yksinkertainen perus ohje pikku erälle:

4 litraa vettä

250g sokeria

250g fariinisokeria

1-2 sitruunaa

1/5 tl tuorehiivaa

Pullotukseen: sokeria, rusinoita ja Kerkkä- jauhetta

  1. Kiehauta puolet vedestä isossa teräskattilassa. Nosta levyltä ja sekoita sokerit joukkoon. Sekoita kunnes sokerit ovat liuenneet
  2. Lisää sitruunat joko viipaleina tai sitruunoiden mehu puristettuna. Voit myös raastaa mukaan sitruunan kuorta ihan maun mukaan.
  3. Kaada mukaan loppu vesi
  4. Lisää hiiva ja sekoita.
  5. Anna siman käydä huoneen lämmössä vuorokauden
  6. Pullota sima puhtaisiin lasipulloihin ja lisää 1tl sokeria sekä muutama rusina. Tässä vaiheessa tulee myös AW- tujaus kuusenkerkkäjauhetta, eli noin 1tl kerkkäjauhetta 1 litraan simaa. Kerkän voi toki lisätä myös käymisen loppuvaiheessa, jos sima halutaan käyttää nopeammin valmiiksi. Viileässä jääkaapissa sima valmistuu noin viikossa. Huoneen lämmössä 3 vuorokaudessa.

Nam nam! Kerkkäinen sima on valmis 🙂

 

Vapun munkit kerkkäsokerilla

 

Jälleen kerran aloitetaan ihan normaalilla munkkiohjeella.

2 ½ dl maitoa

25g tuorehiivaa

1dl sokeria

ripaus suolaa

1 ½ tl jauhettua kaardemummaa

1 kananmuna

7-8dl vehnäjauhoja

100g voita

 

Kypsentämiseen litra rypsiöljyä tai jotain muuta kuumentamiseen soveltuvaa öljyä.

Päälle hienoasokeria ja Kerkkä- jauhetta

 

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Sekoita joukkoon jauhoja vähitellen. Lisää pehmeä rasva ja alusta taikinaan loput jauhot. Anna taikinan kohota liinan alla peitettynä lämpimässä noin 30 min.
  2. Vaivaa taikina pöydällä ja muotoile siitä tasapaksu tanko. Jaa taikina 20 yhtä suureen osaan ja pyöritä pulliksi. Anna kohota liinan alla noin puoli tuntia.
  3. Kuumenna öljy noin 180 asteeseen. Jos haluat tehdä rinkelin mallisia munkkeja niin ota pulla ja paina sen keskelle reikä, sekä levitä reikää sormilla pyörittäen.
  4. Laita rinkeli öljykattilaan ja kypsennä noin 2-4 kerrallaan niin, että ne saavat väljästi kellua pinnalla. Kypsennä noin 1-2 minuuttia ja käännä. Jatka paistamista noin 1 minuutin toiselta puolelta.
  5. Nosta munkit erikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan enimmät öljyt pois ja pistä seuraavat munkit paistumaan.
  6. Kaada lautaselle tai pyöreäpohjaiselle alustalle sokeria ja sekoita siihen maun mukaan, mutta karkeasti noin 1tl kuusenkerkkäjauhetta. Näin syntyy ihanan pirtsakka kerkkäsokeri. Pyörittele munkkeja sokerissa ympäriinsä.

Extra vinkki! Meidän talouteen tuli jokin aika sitten airfryer. Ollaan koko poppoo tykätty siitä todella paljon ja pakkohan sitä oli munkitkin sillä pyöräyttää kokeeksi. Kuvassa olevat munkit ovatkin airfryerilla paistettu ja tällöin munkeista saa hieman terveellisimpiä, kun niitä ei uitetta öljykattilassa. Kuusenkerkkäjauhetta vielä päälle, niin voisi lähestulkoon puhua terveyspullista, eikös vain 😉

 

Ihanaa ja kerkkäistä vappua kaikille!


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Liity uutiskirjeen tilaajaksi SAAT -10% ALENNUSKOODIN!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
NYT KÄYNNISSÄ!
LAPIN LUONNONTUOTEALAN PIENYRITTÄJIEN KEVÄTHULINAT!