Kotimainen metsämustikka

Mustikka – tietoa ja kokemuksia mustikasta

Metsämustikka (Vaccinium myrtillus) on maukas ja helposti tunnistettava marja, joka on todellista villiä superfoodia, jonka rinnalla suurikokoisempi mutta mauttomampi pensasmustikka on kuin kalpea haamu.

Pohjoisessa kasvanut mustikka se vasta supermarja onkin. Mustikan terveyshyödyt perustuvat antosyaaneihin. Antosyaanit ovat antioksidantteihin kuuluvia flavonoideja, jotka antavat mustikalle sen syvän sinisen värin. Marjan antosyaanipitoisuus on sitä suurempi, mitä pohjoisemmassa marja on kasvanut.

Tässä artikkelissa kerromme tietoa mustikan terveyshyödyistä, käytöstä, keräämisesta ja säilönnästä.

Villimustikan erottaa suuremmasta pensasmustikasta helposti

Villimustikka

Mustikan vaikutus ja hyödyt

Jos mummosi on kehottanut syömään mustikoita, jotta näkö pysyisi hyvänä, hän tiesi mistä puhui. Mustikkaa on perinteisesti käytetty myös mm. ripulin, keripukin, erilaisten tulehdusten ja sokeritaudin hoitoon.

Mustikan tiedetään ylläpitävän silmien terveyttä, ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja, 2-tyypin diabetesta, maksan rasvoittumista ja muistisairauksia. Runsaskuituinen mustikka tukee myös suoliston hyvinvointia. Mustikan E-vitamiini pitää ihon kimmoisana ja on tehokas suoja ikääntymisen merkkejä vastaan.

Ja vaikka et piittaisi tuon taivaallista mustikan terveydellisyydestä, niin onhan se aivan mahtavan makuinen marja niin aamupuuron, smoothien kuin marjapiiraan seassa.

Kokemuksia mustikasta:

Mustikasta on koettu olevan apua mm.

  • suoliston ja maksan hyvinvointiin
  • silmäterveyteen
  • verisuonten kuntoon
  • sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan
  • matala-asteisen tulehduksen hillitsemiseen
  • muistiin

Mustikan annostus

Vähäkalorisia mutta ravinteikkaita mustikoita voi mutustella mielin määrin, mutta jo reilu desi päivässä on riittävä määrä tukemaan hyvinvointiasi.

Yksi teelusikallinen MUSTI-villimustikkajauhetta vastaa kourallista eli noin desiä kokonaisia marjoja.

Mustikan kerääminen

Metsämustikan satokausi on Etelä-Suomessa heinäkuusta-syyskuulle ja pohjoisemmassa Suomessa heinäkuun lopusta jopa lokakuuhun. Mustikkaa voit kerätä jokamiehen oikeudet huomioiden.

Mustikka on havumetsien marja, joka viihtyy paremmin varjossa kuin suorassa auringonpaahteessa. Mikäli kesä on hyvin kuiva, marjoja kannattaa etsiä soiden reunoilta ja soistuneista metsistä. Marjasatoon vaikuttaa myös se pääsevätkö yöpakkaset puraisemaan mustikan kukkia ja kuinka hyvin pölytys onnistuu.

Mustikan lehtien paras keruuaika on kesä–heinäkuussa. Lehdet on kannattaa kerätä sellaisilta kasvupaikoilta, missä marjoja on vähiten. Mustikan lehdistä voi keittää teetä tai niitä voi käytää salaattiaineksena.

Metsämustikka vs. pensasmustikka

Luonnossa kasvavat metsämustikat eli villimustikat ja pensasmustikat ovat sukulaisia, mutta kuitenkin täysin eri marjoja. Pensasmustikat ovat kooltaan isompia ja ne sisältävät vähemmän antosyaaneja kuin metsämustikat. Suosittelemma valitsemaan metsämustikan aina kuin mahdollista.

Mustikan säilöntä

Helpoin tapa säilöä mustikat on pakastaa ne kokonaisina. Sokeria ei välttämättä tarvita lainkaan. Kokonaisten marjojen kuivaaminen vaatii tehokkaan kasvikuivurin. Perinteinen säilöntätapa on keittää marjoista mehua tai hilloa.

Mustikan käyttö ravintona

Mustikka on monipuolinen ja helppokäyttöinen marja osana jokapäiväistä ruuanlaittoa. Parhaita marjat ovat tuoreina tai suoraan pakasteesta puurossa, jogurtissa tai smootiessa. Kardemumma ja talkkuna sopivat erityisen hyvin yhteen mustikan kanssa. Mustikasta voi valmistaa myös kiisseliä, mehua, marjapiirakkaa tai muita jälkiruokia.

Mustikan käyttö rohtona

Mustikkamehu tai -kiisseli on oiva rohto kuumeeseen ja ripuliin. Mustikan on todettu alentavan verensokeria, joten se kannattaa ottaa diabeetikon ruokavalioon. Mustikka tukee myös verisuonien ja silmien terveyttä sekä hillitsee matala-asteista tulehdusta.

Mustikkajauheen valmistus ja käyttö

MUSTI-villimustikkajauhe valmistetaan kokonaisista, pohjoisen metsistä kerätyistä mustikoista. Kokonaiset marjat kuivataan hyvin matalassa lämpötilassa, jotta niiden arvokkaat ravinteet säilyvät mahdollisimman hyvin. Jauhe pakataan laadukkaaseen tummaan Mironin lasipurkkiin, jossa on kannen alla sinetti.

Yksi teelusikallinen MUSTI-mustikkajauhetta vastaa noin kourallista tuoreita marjoja. Jauhetta käytetään kuten kokonaisia marjoja.

Lapin yrtit - kansanparantajan perillinen blogi

Tuotteemme, jotka sisältävät suomalaista mustikkaa

HALUATKO TIEDON
UUSISTA TARJOUKSISTA JA PÄÄSYN ERIKOISTARJOUSSIVULLE?
Tilaa uutiskirjeemme! Saat roilokkaita uutisia, pölöjiä tarjouksia ja pääset välittömästi salaiselle tarjoussivullemme.
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
10% ALENNUSKUPONKI, LUNASTA HETI
ORDER NEWSLETTER
TO GET ACCESS
TO SECRET DISCOUNT PAGE!
Our newsletter includes more special discounts and info about Arctic herbs
We hate spam.
HALUATKO IDEOITA
YRITYSLAHJOISTA JA
PARHAITA TARJOUKSIA?
Tilaa yrityskirjeemme! Saat ihania vinkkejä markkinointiin ja kuumia ideoita asiakkaittesi lahjantamiseksi!
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA JAKSOISTA
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään jaksoa vaan saa tietoa niistä suoraan sähköpostiisi!
Mekin vihaamme roskapostia.