Nokkonen - voimayrtti

Nokkonen on täysin aliarvostettu

Nokkonen (Urtica dioica ssp. sondenii ja Urtica dioica ssp. dioica) on täysin aliarvostettu kasvikunnan kruunaamaton kuningas.

Jos meiltä kysytään, niin nokkosen pitäisi nostaa tunkion kunkusta ruokapöydän kunkuksi!

Nokkonen on täynnä yleiskuntoa ja kehon vitaliteettia tukevia ravinteita. Villiyrttiharrastus on helppo aloittaa nokkosesta, sillä se on helppo tunnistaa ja käyttää.

Nokkonen ja siemenet

Nokkosesta on moneksi

Nokkosta on iät ajat käytetty sisäisesti ja ulkoisesti. Nokkosvedellä on pesty tukka ja nokkosvastalla piesty vaivat pois kehosta.

Nokkonen on erinomainen apu puutarhassa. Nokkosvesi on luonnollinen tapa torjua kirvoja.

Ruuanlaitossa nokkosta voi käyttää kuten pinaattia. Se sopii keittoon, lettuihin, munakkaaseen, suolaiseen piirakkaan ja sämpylöihin.

Nokkonen on myös vanha ekologinen kuitukasvi, jonka käyttö vaateteollisuudessa on herännyt uudelleen henkiin.

Nokkonen hellii hipiää ja siksi sitä hyödynnetään kosmetiikassa.

Nokkosen eri lajikkeet

Viholainen, ämmänkieli, plttiaine, nukuljainen, mukkonen, nokilainen, nokkoskaali… Nokkosella, kuten rakkaalla lapsellakin, on monta nimeä.

Pohjannokkonen (Urtica dioica ssp. sondenii ) ja etelännokkonen (Urtica dioica ssp. dioica) ovat nokkosen eri lajikkeita.

Näkyvimpinä eroina näissä kahdessa eri nokkoslajikkeessa on se, että pohjannokkonen on lähes poltinkarvaton. Se ei tosin tarkoita sitä, että pohjannokkonen ei pistäisi siihen varomattomasti koskettaessa. Pohjannokkonen on lisäksi etelännokkosta hoikempi ruodoltaan.

Nauti nokkosen hyödyistä helposti ja edullisesti, näissä tuotteissamme on nokkosta!

Lue raportti!

Saat selville, mitä valmistajat jättävät yleensä kertomatta.

Nokkosen keräys

Nokkonen on yksi kevään ensimmäisistä villiyrteistä. Se on ehkä helpoin villiyrtti aloittaa villiyrttiharrastus, koska se on helppo tunnistaa ja sitä on käytännössä mahdoton sekoittaa mihinkään muuhun kasviin.

Nokkonen on parhaimmillaan alle 20 senttisenä. Taitava kerääjä voi kerätä nokkosta paljain käsin, mutta aloittelijalle se on kivuliasta. Kannattaa siis käyttää hanskoja.

Nokkosen voi kerätä samalta paikalta ainakin kaksi kertaa kesässä. Ensin alkukesästä ja sitten vielä loppukesästä. Samalla kannattaa ottaa talteen myös nokkosensiemenet, jotka ovat se kaikkein ravinteikkain osa nokkosta.

Nokkosen keruupaikat

Kerää nokkoset puhtaalta paikalta ja etenkin urbaanilta alueelta kerätessä kannattaa miettiä tarkkaa koiranpissittäjien reittejä. Isoon autotiehen on keruupaikasta hyvä olla vähintään sata metriä.

Moni pelkää turhaan, että nokkosesta saisi liikaa nitriittia. Siltä välttyy, kun ei kerää nokkosta ulkohuussin takaa tai tunkioiden ja lantakasojen vierestä. Kotikompostin vieressä kasvavat nokkoset kannattaa kuitenkin hyödyntää.

Nokkosen viljely

Nokkonen viihtyy ravinteikkaassa maassa, jossa on etenkin typpeä ja fosforia, mutta tunkiolle sitä ei kannata istuttaa.

Nokkosta voidaan kasvattaa siemenistä, juurakosta tai pistokkaista. Nokkonen viihtyy tiheästi istutettuna. Puolivarjoinen, tasakostea maa takaa sen, että nokkonen ei puske pelkkää vartta, vaan myös lehtiä.

Poltinkarvojensa ansiosta nokkosella ei ole vihollisia, mutta se saattaa joutua kilpailemaan kasvutilasta rikkaruohojen kanssa. Nokkosesta saattaa saada kaksi tai jopa kolme lehtisatoa kesässä, mutta silloin myös ravinteiden tarve kasvaa. Luomunokkosta voi lannoittaa nokkosvedellä tai kompostoituneella hevonlannalla.

Ituhihhulit ilman hörhöilyä -podcastissa kuulet kuinka Ellu viljelee luomunokkosta (jakso 6)

Nokkosen kuivaus

Yleisin tapa säilöä nokkosta on kuivaus. Nokkoset voi kuivata vaikkapa saunan jälkilämpöä hyödyntäen, lattialämmitteisissä tilassa lattialla tai kiertoilmauunissa. Älä kuitenkaan laita lämpöä yli neljänkymmenen asteen, jottet menetä ravintoaineita. Myös kotikäyttöön tarkoitetut kuivurit sopivat erinomaisesti nokkosen kuivaamiseen.

Kun nokkonen on täysin kuivunut, se on helppo murskata rouheeksi ja laittaa lasipurkkiin tai paperipussiin ja säilyttää kuivassa huoneenlämmössä.

Nokkosen pakastaminen

Nokkosta voi myös pakastaa. Ryöppää tuoreet nokkoset ensin kuumassa vedessä. Niitä ei tarvitse keittää, vaan riittää, että päälle kaataa kuumaa vettä. Puserra vesi pois ja leikkaa nokkonen pieneksi hakkelukseksi pakastepussiin. Voit samalla periaatteella valmistaa myös nokkoskuutioita jääpalamuottia hyödyntäen.

Keittäminen tuohoaa nokkosen mahdollisen nitraatin, mutta samalla se tuhoaa myös C-vitamiinin, joka taas säilyy kuivatussa nokkosessa.

Pakastekuivaus on paras tapa säilyttää nokkosen ravinteet, mutta se ei onnistu kotikonstein vaan järeämmillä teollisilla laitteilla.

Nokkosen käyttö

Nokkonen kannattaa jokaisen ottaa päivittäiseen käyttöön osana arkiruokailua.

Tuore nokkonen kannattaa ryöpätä nopeasti kuuman veden alla, jotta poltinkarvojen pistävyys poistuu. Nokkonen ei ole myrkyllistä, joten sitä ei tarvitse eikä kannatakaan keittää, jotta ravinteet ja maku säilyvät mahdollisimman hyvin. Älä heitä keitinvettä pois, vaan käytä se vaikka kukkien tai pihakasvien kasteluvetenä, niin nekin saavat oman rautaisannoksensa nokkosta.

Kuivattua nokkosmurskaa tai pakastettua nokkosta on helppo lisätä lähes ruokaan kuin ruokaan. Se sopii kaikkeen, mihin voisit kuvitella käyttäväsi pinaattia: munakkaaseen, smoothieen, keittoon, lettuihin, pannukakkuihin, suolaisiin piiraisiin, pestoon, sämpylöihin, vohveleihin

Yksinkertaisimmillaan nokkonen on yrttiteenä. Lisää tuoretta nokkosta noin 80 asteiseen veteen ja anna hautua. Nauti sellaisenaan tai lisää halutessasi hieman hunajaa.

Nokkosen terveellisyys

Nokkosessa on mm. A, C ja K1 vitamiineja, fosforia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa.

Väsyneeseen ja kasvihuoneessa keinovalojen alla kasvaneeseen salaatinkerään verrattuna se on täynnä elinvoimaa.

Nokkonen kannattaa ottaa säännölliseen käyttöön. Tai niin kuin savolainen ystävämme sanoo:

Suattaapi olla, että nokkonen on hyväksi. Ei haittoo, vaikka särpäset mänemään päevittäin.

Tutkimuksia nokkosesta

  • Luonnonkasveista kosmetiikkaa ja terveysvaikutuksia, Marika Laurila. Lutunen, Luke ja Lapin AMK 2018
  • Sankelo-Siivari: Bioteollisuuteen soveltuvia Lapin erikoiskasveja. Kirjallisuus ja tietokantakatsaus. MTT – Rovaniemen tutkimusasema 2001-2003.  50-53
  • Oikarinen, Tapio: Yrtit ja kerhotoiminta. SDPL Yrttiprojekti 1993, Ylöjärvi. ISBN 952-90-4435-6
  • Helpottaa eturauhasen liikakasvun oireita. Tutkittu 70-luvun lopulta lähtien, 34:stä tutkimuksesta 30:ssä koehenkilöiden oireet lievenivät, näistä 6 oli placebokontrolloituja (Chrubasik et. al 2007. Phytomedicine 14: 568 – 579)
  • Eläinkokeissa diureettisia + verenpainetta alentavia vaikutuksia (Chrubasik et. al 2007. Phytomedicine 14: 423 – 435)
  • Eläinkokeissa nopeuttanut vatsahaavan paranemista (Gulcin et al. 2004. Journal of Ethnopharmacology 90:2015-215)

Lue myös piristävästä kuusenkerkästä!

Ituhippeilyä podcast
ET IKINÄ USKO
MITÄ ON LUVASSA!
Tilaa uutiskirjeemme niin pääset erittäin salaiselle tarjoussivulle, mistä voit ostaa pikkurahalla tuotteitamme testiin tai ison annoksen superkäyttäjälle.
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
10% ALENNUSKUPONKI, LUNASTA HETI
ORDER OUR NEWSLETTER
AND GET ACCESS
TO A SECRET DISCOUNT PAGE
We know that you like it!
We hate spam.
HALUATKO IDEOITA
YRITYSLAHJOISTA JA
PARHAITA TARJOUKSIA?
Tilaa yrityskirjeemme! Saat ihania vinkkejä markkinointiin ja kuumia ideoita asiakkaittesi lahjantamiseksi!
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA PODCASTEISTAMME
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään jaksoa vaan saa tietoa niistä suoraan sähköpostiisi!
Ituhihihlulit ilman hörhöilyä -podcast
OSALLISTU ARVONTAAN
TILAAMALLA UUTISKIRJEEMME
Arvomme joka kuukausi uusien tilaajien kesken 74€ arvoisen tuotepaketin. Saat mujeva tietoa, pöljiä tarjouksia ja pääset välittömästi salaiselle tarjoussivullemme.
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA ARTIKKELEISTA
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään blogijuttua vaan tilaa ne sähköpostiisi!
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
HALUAISITKO MUISTAA ÄITIÄSI?
Näillä opeilla onnistut!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
TÄYDELLINEN KERKKÄOPAS SAATAVILLA