Nokkonen - rautaisannos ravinteita

Nokkonen – tietoa ja kokemuksia nokkosesta

Nokkonen (Urtica dioica ssp. sondenii ja Urtica dioica ssp. dioica) on oikea ravinteiden tehopakkaus, joka kasvien olympialaisissa olisi vahva mitalisuosikki.

Kansanperinteessä nokkonen tunnetaan verta puhdistavana ja vahvistavana rohtona, joka on ollut apu lähes kaikkiin vaivoihin.

Nokkonen on rautaa, ole sinäkin!

Tässä artikkelissa kerromme nokkosen hyödyistä, nokkosen eri lajikkeista, keräämisestä, säilönnästä ja käytöstä.

Nokkonen on oikea ravinnepommi

Nokkonen

Nokkosen vaikutus ja hyödyt

Nokkonen sisältää enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini, enemmän rautaa kuin pinaatti, enemmän kalsiumia kuin maito ja enemmän piitä kuin lehtikaali. Lisäksi siinä on mangaania, sinkkiä, seleeniä kaliumia ja magnesiumia, A, E, K1 ja B-vitamiineja sekä runsaasti lehtivihreää ja aminohappoja. Näiden lisäksi nokkosen siemenet sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja sekä runsaasti E-vitamiinia. Nokkonen onkin kaikista Suomessa kasvavista vihanneskasveista ravintopitoisin ja terveellisin.

Nokkosessa on 5,5 % valkuaisaineita, 15 % hiilihydraatteja, 5,5 % valkuaisaineita, 0,6 % rasvaa ja 2,3 % kivennäissuoloja (Fe, K, Ca, Mg jne.)

Sitä on pidetty hyvän kunnon, vastustuskyvyn, elinvoiman, virkeyden, muistin ja seksuaalisen potenssin lisääjänä. Nokkosta on käytetty myös estämään eturauhasen liikakasvua, lievittämään nivelkipuja ja tukemaan hengitysteiden ongelmia.

Nokkonen tasaa verenpainetta, alentaa verensokeria, lisää hemoglobiinin ja punasolujen määrää ja hoitaa siten anemiaa. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa, edistää ruuansulatusta ja normalisoi suolen toimintaa.

Kokemuksia nokkosesta

Runsaan vitamiini ja muiden ravintoainepitoisuuksien lisäksi monet ovat kokeneet saavansa nokkosesta apua seuraaviin ongelmiin:

 • Anemiaan
 • Korkeaan verenpaineeseen
 • Hengitystieongelmiin
 • Väsymykseen
 • Muistin heikkemiseen
 • Paleluun
 • Seksualisen vireyden laskemiseen
 • Ruoansulatusongelmiin
 • Virtsausongelmiin
 • Hauraisiin hiuksiin ja kynsiin

Nokkosen eri lajikkeet

Tuotteemme sisältävät sekä pohjannokkosta (Urtica dioica ssp. sondenii ) että etelännokkosta (Urtica dioica ssp. dioica), jotta pystymme maksimoimaan eri nokkoslajikkeiden hyödyt.

Näkyvimpinä eroina näissä kahdessa eri nokkoslajikkeessa on se, että pohjannokkonen on lähes poltinkarvaton. Se ei tosin tarkoita sitä, että pohjannokkonen ei pistäisi siihen varomattomasti koskettaesa. Pohjannokkonen on lisäksi etelännokkosta hoikempi ruodoltaan.

Nokkosen ja sen siemenet

Nokkonen ja siemenet

Nokkonen – rautaisannos ravinteita ja luonnonvoimaa

Kuvittele, että vihtoisit itseäsi koivuvihdan sijaan nokkosvihdalla? Kuulostaako viheliäiseltä? Ennen muinoin nokkosvihdalla lievitettiin reumakipuja. Kansanlääkinnässä nokkonen(https://www.arcticwarriors.fi/raaka-aineet/nokkonen/) onkin ollut yksi parhaita reumanhoitokasveja eikä sen merkitystä sovi vähätellä nykypäivänäkään reuman tukihoitona.

1600-1700 -luvuilla nokkosen käyttö kiellettiin naisilta, sillä nokkonen kohotti naisten seksuaalista halukkuutta, mitä ei kirkon piirissä katsottu hyvällä. Niin seksuaalinen kuin muukin haluttomuus on usein puutostila, jossa ravinteikas nokkonen on erinomainen apu.

Yksi perinteinen nokkosen käyttötapa on ollut ihottumaisen ihon ja hiusten hoito. Saunan jälkeen iholle ja hiuksiin on valeltu nokkoshaudevettä. Nokkosessa on runsaasti piitä, joka edistää ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointia.

Vireyttä, virtaa ja vastustuskykyä nokkosesta

Nokkosessa on enemmän rautaa kuin pinaatissa, enemmän kalsiumia kuin maidossa ja C-vitamiinia kuin appelsiinissa.

Lisäksi siinä on mangaania, sinkkiä, seleeniä, kaliumia ja magnesiumia, A, E, K1 ja B-vitamiineja sekä runsaasti lehtivihreää ja aminohappoja. Nokkosen siemenet sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja sekä runsaasti E-vitamiinia.

Nokkosta on perinteisesti pidetty verta vahvistavana ja puhdistavana yrttiä. Se lisää vastustuskykyä, antaa lisää vireyttä ja elinvoimaa, kiihdyttää aineenvaihduntaa, edistää ruuansulatusta ja normalisoi suolen toimintaa. Luonnon omana antihistamiinina sitä kannattaa käyttää tukemaan hengitysteiden ongelmia. Yrttien olympialaisissa nokkosella olisi varma podiumpaikka!

Nokkosen keräys

Nokkonen on yksi kevään ensimmäisistä villiyrteistä. Se on parhaimmillaan alle 20 senttisenä. Taitava kerääjä voi kerätä nokkosta paljain käsin, mutta aloittelijalle se on kivuliasta. Kannattaa siis käyttää hanskoja. Kerää nokkoset puhtaalta paikalta ja etenkin urbaanilta alueelta kerätessä kannattaa miettiä tarkkaa koiranpissittäjien reittejä.

Ennen käyttöä nokkoset on hyvä ryöpätä kuumassa vedessä. Niitä ei tarvitse keittää, vaan riittää, että päälle kaataa kuumaa vettä. Ryöppäämisen sijaan voit kuivattaa nokkosen ja säilyttää nokkosrouheen lasipurkissa.

Nokkosen voi kerätä samalta paikalta ainakin kaksi kertaa kesässä. Ensin alkukesästä ja sitten vielä loppukesästä. Samalla kannattaa ottaa talteen myös nokkosen siemen, jotka ovat todella ravinteikkaita.

Nokkosen säilöntä

Yleisin tapa säilöä nokkosta on kuivaus. Kuivauksen voi suorittaa vaikkapa saunan jälkilämpöä hyödyntäen tai vaikkapa lattialämmitteisissä tilassa lattialla. Myös uunissa voi kuivattaa nokkosen. Älä kuitenkaan laita lämpöä yli neljänkymmenen asteen, jottet menetä ravintoaineita. Myös kotikäyttöön tarkoitetut kuivurit ovat soivia pelejä nokkosen kuivaamiseen.

Nokkonen sopii erinomaisesti keittoihin, lettuihin, piiraisiin ja sämpylöihin. Nokkosrouhetta on kätevä nakata vaikka smoothien sekaan.

Tutkimuksia nokkosesta

 • Luonnonkasveista kosmetiikkaa ja terveysvaikutuksia, Marika Laurila. Lutunen, Luke ja Lapin AMK 2018
 • Sankelo-Siivari: Bioteollisuuteen soveltuvia Lapin erikoiskasveja. Kirjallisuus ja tietokantakatsaus. MTT – Rovaniemen tutkimusasema 2001-2003.  50-53
 • Oikarinen, Tapio: Yrtit ja kerhotoiminta. SDPL Yrttiprojekti 1993, Ylöjärvi. ISBN 952-90-4435-6
 • Helpottaa eturauhasen liikakasvun oireita. Tutkittu 70-luvun lopulta lähtien, 34:stä tutkimuksesta 30:ssä koehenkilöiden oireet lievenivät, näistä 6 oli placebokontrolloituja (Chrubasik et. al 2007. Phytomedicine 14: 568 – 579)
 • Eläinkokeissa diureettisia + verenpainetta alentavia vaikutuksia (Chrubasik et. al 2007. Phytomedicine 14: 423 – 435)
 • Eläinkokeissa nopeuttanut vatsahaavan paranemista (Gulcin et al. 2004. Journal of Ethnopharmacology 90:2015-215)

Lue myös piristävästä kuusenkerkästä!

Lapin yrtit - kansanparantajan perillinen blogi
HALUATKO TIEDON
UUSISTA TARJOUKSISTA JA PÄÄSYN ERIKOISTARJOUSSIVULLE?
Tilaa uutiskirjeemme! Saat roilokkaita uutisia, pölöjiä tarjouksia ja pääset välittömästi salaiselle tarjoussivullemme.
Mekin vihaamme roskapostia.
ORDER NEWSLETTER
TO GET ACCESS
TO SECRET DISCOUNT PAGE!
Our newsletter includes more special discounts and info about Arctic herbs
We hate spam.
HALUATKO IDEOITA
YRITYSLAHJOISTA JA
PARHAITA TARJOUKSIA?
Tilaa yrityskirjeemme! Saat ihania vinkkejä markkinointiin ja kuumia ideoita asiakkaittesi lahjantamiseksi!
Mekin vihaamme roskapostia.