Nokkosen siemen – aliarvostettu superfood

Nokkosen siemenessä on kaikki nokkosen erinomaiset ominaisuudet, mutta moninkertaisena. Siemenet ovatkin kaikkein ravinteikkain osa nokkosta.

Mitä ne ovat, siitä kannattaa ottaa selvää esimerkiksi Toivo Rautavaaran erinomaisista kirjoista.

Nokkosen siemeniä on käytetty iät ajat moneen vaivaan. Saattaisipa niistä olla iloa nykyihmisellekin teollisen töhnän palan painikkeena.

Nokkosen siemenet sisältävät runsaasti A- ja K1-vitamiinia sekä jodia. A-vitamiini edistää imuunijärjestelmän normaalia toimintaa. K1-vitamiini esitää luiden pysymistä normaaleina. Jodi edistää kognitiivista toimintaa, kilpirauhasen normaalia toimintaa sekä ihon pysymistä normaalina.Nokkosen siementä kannattaa ripotella sinne sun tänne arkiruuan sekaan puurosta ja jogurtista keittoihin, salaattiin ja munakkaaseen. Parhaiten nokkosen arvokkaat ravinteet säilyvät, kun et kuumenna niitä, vaan ripottelet kuumin ruokiin päälle.

Savolaisen ystävämme sanoin: Särpäse mänemään teelusikallinen päevittäin.

Kerää nokkosen siemenet talteen

Jokaisen takapihalla ei kasva nokkosta, mutta jos sinulla on mahdollisuus kerätä nokkosen siemenet talteen, niin tee se! Vältä kuitenkin keräämistä tien varresta tai liian läheltä kompostia tai navettaa.

Vedä käteen hanskat ja päälle pitkähihainen pusero ja pitkälahkeiset housut ja voit huoletta könytä nokkospuskassa.

Nokkosen siemen on valmis kerättäväksi, kun se on tummanvihreitä. Helpoin tapa kerätä nokkosen siemenet talteen, on leikata poikki koko varsi ja laittaa varret siemenineen kuivumaan ilmavaan mutta kuivaan paikkaan esimerkiksi leivinpaperin päälle. Muutaman päivän kuluttua siemenet varisevat itsestään, jolloin voit kerätä ne talteen.

Voit kuivata nokkosen siemenet myös leivinpaperilla suojatulla uunipellillä miedossa alle 40 asteen lämmössä muutamia tunteja.

Laita kuivatut siemenet lasipurkkiin tai paperipussiin ja säilytä niitä kuivassa huoneenlämmössä.

Heitä nokkosen siemeniä ruokaa kuin ruokaan

Nokkosen siementä on erittäin helppo käyttää osana päivittäistä ruoanlaittoa. Heitä niitä vaikka einesmaksalaatikon päälle ja sekin päivittyy aivan uudelle tasolle.

Nokkosen siemeniä ei tarvitse erikseen liottaa, mutta halutessasi voit murskata niitä hieman käden pohjassa tai morttelissa ennen käyttöä.

Parhaiten nokkosen siementen ravinteet säilyvät, kun et kuumenna niitä, vaan heität siemenet aivan viimeiseksi esim. puuron, keittojen tai munakkaan päälle. Tai sekoita smoothieen ja jogurttiin, ripottele leivän päälle tai vaikka koristeeksi voileipäkakulle. Vain mielikuvitus on rajana!

Nokkosen siemeniä on turvallista käyttää. Teelusikallinen päivässä on useimmille hyvä perusannos.

Mitä eroa on nokkosen ja nokkosen siemenen ravintoarvoilla?

Nokkosessa ja nokkosen siemenessä on kummassakin lähes samat ravintoaineet. Nokkosen siemenessä ravintoaineita on tosin jopa kymmenkertaisia määriä. Lisäksi siinä on omega 3:sta. Nokkosjauhe on parempi esim. ruoanlaitossa sen vahvemman maun ja tuoksun vuoksi, kun taas nokkosen siemenissä on enemmän ravintoaineita.

Nokkosen siemenet 15 g

(1 arvostelu)
14.30 

Pohjoisen proteiini- ja kuitupitoinen nokkosen siemen on täynnä elimistölle tärkeitä vitamiineja ja antioksidantteja. Nyt keväthulinoissa -15% alennuksella!  

+

Liity uutiskirjeen tilaajaksi SAAT -10% ALENNUSKOODIN!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
NYT KÄYNNISSÄ!
LAPIN LUONNONTUOTEALAN PIENYRITTÄJIEN KEVÄTHULINAT!