Puolukka - villiä kotimaista superfoodia

Puolukka – tietoa ja kokemuksia suomalaisesta puolukasta

Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) on maukas ja helposti tunnistettava marja, joka on todellista villiä kotimaista superfoodia, joka päihittää mennen tullen gojimarjan.

Puolukka ei ole samanlainen vitamiinipommi kuin moni muu marja. Sen terveyshyödyt perustuvat ensisijaisesti erilaisiin polyfenolisiin yhdisteisiin, jotka vaikuttavat elimistössä antioksidantteina eli toimivat eräänlaisena kehon ”ruostesuojana”.

Tässä artikkelissa kerromme puolukan hyödyistä, keräämisestä, säilönnästä ja käytöstä.

Puolukka on helppo tunnistaa ja nopea kerätä

Puolukan hyödyt

Puolukan vaikutus ja hyödyt

Jos mummosi on kehottanut syömään puolukoita, hän tiesi mistä puhui.

Puolukan terveyshyötyihin voit tutustua vaikka tästä kirjallisuusselvityksestä.

Ja vaikka et piittaisi tuon taivaallista puolukan terveydellisyydestä, niin onhan se aivan mahtavan makuinen marja niin aamupuuron, smoothien kuin puolukka- eli lappapuurossa.

Puolukka ravintona

Puolukka on vähäkalorinen, monipuolinen ja helppokäyttöinen marja osana jokapäiväistä ruuanlaittoa.

Parhaita marjat ovat tuoreina tai suoraan pakasteesta puurossa, jogurtissa tai smoothiessa. Puolukasta voi valmistaa puolukkapuuroa, marjapiirakkaa, leipää ja jälkiruokia. Puolukkasurvos sopii erinomaisesti mm. kaali- tai maksalaatikon kylkeen.

Marjat kannattaa syödä kokonaisena, sillä kuoressa on paljon kuituja.

Puolukan annostus

Vähäkalorisia mutta ravinteikkaita puolukoita voi mutustella mielin määrin, mutta jo reilu desi päivässä on riittävä määrä tukemaan hyvinvointiasi.

Yksi teelusikallinen PUOLU-villipuolukkajauhetta vastaa kourallista eli noin desiä kokonaisia marjoja.

Lue raportti!

Saat selville, mitä valmistajat jättävät yleensä kertomatta.

Puolukka on syyskesän kirpsakka herkku

Puolukan keräys

Puolukan kerääminen

Puolukka viihtyy kuivissa kangasmetsissä. Se on kypsä kerättäväksi syyskuussa. Nopeinta kerääminen on marjanpoimurilla ja puhdistaminen käy kätevästi marjasiivilää hyödyntäen.

Puolukka ei säikähdä yöpakkasia, vaan sen maku vain paranee. Jos löydät keväthankien pälvien seasta puolukoita, ne vasta makeita ovatkin! Puolukkaa voit kerätä jokamiehen oikeudet huomioiden.

Puolukka on helppo tunnistaa. Se saattaa sekoittaa korkeintaan sianpuolukkaan, jonka marjat tosin ovat jauhoisia ja mauttomia, mutta vaarattomia.

Puolukan säilöntä

Helpoin tapa säilöä puolukat on pakastaa ne kokonaisina. Sokeria ei välttämättä tarvita lainkaan. Perinteisesti puolukoita on säilötty myös survoksena tai ns. vesipuolukoina, jossa lasipurkki täytetään puhtailla puolukoilla ja vedellä ja suljetaan kannella. Puolukka säilyy hyvin, sillä sen sisältämä bentsoehappo ja sitruunahappo ovat luonnollisia säilöntäaineita.

Puolukkajauheen valmistus ja käyttö

PUOLU-villipuolukkajauhe valmistetaan kokonaisista, pohjoisen metsistä kerätyistä puolukoista. Kokonaiset marjat kuivataan hyvin matalassa lämpötilassa, jotta niiden arvokkaat ravinteet säilyvät mahdollisimman hyvin. Jauhe pakataan laadukkaaseen tummaan Mironin lasipurkkiin, jossa on kannen alla sinetti.

Yksi teelusikallinen PUOLU-villipuolukkajauhetta vastaa noin kourallista tuoreita marjoja. Jauhetta käytetään kuten kokonaisia marjoja.

Ituhippeilyä podcast

Lue myös toisesta arktisesta supermarjasta mustikasta

Tutkimuksia puolukasta

• Kirjallisuusselvitys: Tutkimustietoa mansikan,vadelman, mustaherukan, mustikan ja puolukan terveysvaikutuksista. Hyvinvointia elintarvikkeista -hanke. Itä-Suomen yliopisto 2017.
Puolukkaa lisää ruokavalioon – lupaavia tutkimustuloksia marjan terveysvaikutuksista. Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n kooste uusimmista Puolukan tutkimuksista.
Yhteenveto tieteellisestä näytöstä koskien mustikan, karpalon ja puolukan ravitsemus- ja terveysvaikutuksia. Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskus (ETTK), Kuopion yliopisto.
Lapin yrtit - kansanparantajan perillinen blogi

Tuotteemme, jotka sisältävät suomalaista puolukkaa

HALUATKO TIEDON
UUSISTA TARJOUKSISTA JA PÄÄSYN ERIKOISTARJOUSSIVULLE?
Tilaa uutiskirjeemme! Saat mujevan mielenkiintoista tietoa, pöljiä tarjouksia ja pääset välittömästi salaiselle tarjoussivullemme.
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
10% ALENNUSKUPONKI, LUNASTA HETI
ORDER NEWSLETTER
TO GET ACCESS
TO SECRET DISCOUNT PAGE!
Our newsletter includes more special discounts and info about Arctic herbs
We hate spam.
HALUATKO IDEOITA
YRITYSLAHJOISTA JA
PARHAITA TARJOUKSIA?
Tilaa yrityskirjeemme! Saat ihania vinkkejä markkinointiin ja kuumia ideoita asiakkaittesi lahjantamiseksi!
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA JAKSOISTA
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään jaksoa vaan saa tietoa niistä suoraan sähköpostiisi!
Mekin vihaamme roskapostia.