Puolukka - villiä kotimaista superfoodia

Puolukka – tietoa ja kokemuksia suomalaisesta puolukasta

Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) on maukas ja helposti tunnistettava marja, joka on todellista villiä kotimaista superfoodia, joka päihittää mennen tullen gojimarjan.

Puolukka ei ole samanlainen vitamiinipommi kuin moni muu marja. Se sisältää toki C- ja E-vitamiineja sekä kuituja, mutta sen terveyshyödyt perustuvat ensisijaisesti erilaisiin polyfenolisiin yhdisteisiin, jotka vaikuttavat elimistössä tulehduksilta ja bakteerien kasvulta suojaavina antioksidantteina eli toimivat eräänlaisena kehon ”ruostesuojana”.

Tässä artikkelissa kerromme puolukan vaikutuksista, hyödyistä, keräämisestä, säilönnästä ja käytöstä.

Puolukka on helppo tunnistaa ja nopea kerätä

Puolukan hyödyt

Puolukan vaikutus ja hyödyt

Jos mummosi on kehottanut syömään puolukuita, jotta ei tulisi ”pissatauti”, hän tiesi mistä puhui. Puolukkaa on perinteisesti käytetty mm. virtsaputkentulehdusten ja ientulehdusten hoitoon.

Puolukan tiedetään mm. laskevan matala-asteista tulehdusta, ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja, tukevan suoliston hyvinvointia, tasapainottavan estrogeenitasoja, tukevan suoliston hyvinvointia ja toimivan tehokkaana suojana ikääntymisen merkkejä vastaan.

Kokemuksia puolukasta

Puolukasta on koettu olevan apua mm.

  • virtsatie- ja ientulehduksiin
  • sydänterveyteen
  • estrogeenitasojen tasapainottamiseen
  • ruuansulatusvaivoihin
  • painonhallintaan

Puolukan annostus

Vähäkalorisia mutta ravinteikkaita puolukoita voi mutustella mielin määrin, mutta jo reilu desi päivässä on riittävä määrä tukemaan hyvinvointiasi.

Yksi teelusikallinen PUOLU-villipuolukkajauhetta vastaa kourallista eli noin desiä kokonaisia marjoja.

Puolukan kerääminen

Puolukka viihtyy kuivissa kangasmetsissä. Se on kypsä kerättäväksi syyskuussa. Nopeinta kerääminen on marjanpoimurilla ja puhdistaminen käy kätevästi marjasiivilää hyödyntäen.

Puolukka ei säikähdä yöpakkasia, vaan sen maku vain paranee. Jos löydät keväthankien pälvien seasta puolukoita, ne vasta makeita ovatkin! Puolukkaa voit kerätä jokamiehen oikeudet huomioiden.

Puolukka on helppo tunnistaa. Se saattaa sekoittaa korkeintaan sianpuolukkaan, jonka marjat tosin ovat jauhoisia ja mauttomia, mutta vaarattomia.

Puolukan säilöntä

Helpoin tapa säilöä puolukat on pakastaa ne kokonaisina. Sokeria ei välttämättä tarvita lainkaan. Perinteisesti puolukoita on säilötty myös survoksena tai ns. vesipuolukoina, jossa lasipurkki täytetään puhtailla puolukoilla ja vedellä ja suljetaan kannella. Puolukka säilyy hyvin, sillä sen sisältämä bentsoehappo ja sitruunahappo ovat luonnollisia säilöntäaineita.

Puolukan käyttö ravintona

Puolukka on monipuolinen ja helppokäyttöinen marja osana jokapäiväistä ruuanlaittoa. Parhaita marjat ovat tuoreina tai suoraan pakasteesta puurossa, jogurtissa tai smoothiessa. Puolukasta voi valmistaa puolukkapuuroa, marjapiirakkaa, leipää ja jälkiruokia. Puolukkasurvos sopii erinomaisesti mm. kaali- tai maksalaatikon kylkeen.

Puolukan käyttö rohtona

Puolukka hillitsee erilaisia tulehdustiloja. Sitä on käytetty perinteisesti karpalon tavoin virtsatietulehdusten ja ientulehdusten hoitoon. Puolukan lehdistä voi keittää teetä. Lehdissä on runsaasti arbutiinia, minkä vuoksi niillä on antiseptinen (pieneliöitä tuhoava) vaikutus.

Puolukkajauheen valmistus ja käyttö

PUOLU-villipuolukkajauhe valmistetaan kokonaisista, pohjoisen metsistä kerätyistä puolukoista. Kokonaiset marjat kuivataan hyvin matalassa lämpötilassa, jotta niiden arvokkaat ravinteet säilyvät mahdollisimman hyvin. Jauhe pakataan laadukkaaseen tummaan Mironin lasipurkkiin, jossa on kannen alla sinetti.

Yksi teelusikallinen PUOLU-villipuolukkajauhetta vastaa noin kourallista tuoreita marjoja. Jauhetta käytetään kuten kokonaisia marjoja.

Lue myös toisesta arktisesta supermarjasta mustikasta

Tutkimuksia puolukasta

• Kirjallisuusselvitys: Tutkimustietoa mansikan,vadelman, mustaherukan, mustikan ja puolukan terveysvaikutuksista. Hyvinvointia elintarvikkeista -hanke. Itä-Suomen yliopisto 2017.
Puolukkaa lisää ruokavalioon – lupaavia tutkimustuloksia marjan terveysvaikutuksista. Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n kooste uusimmista Puolukan tutkimuksista.
Yhteenveto tieteellisestä näytöstä koskien mustikan, karpalon ja puolukan ravitsemus- ja terveysvaikutuksia. Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskus (ETTK), Kuopion yliopisto.
Lapin yrtit - kansanparantajan perillinen blogi

Tuotteemme, jotka sisältävät suomalaista puolukkaa

HALUATKO TIEDON
UUSISTA TARJOUKSISTA JA PÄÄSYN ERIKOISTARJOUSSIVULLE?
Tilaa uutiskirjeemme! Saat roilokkaita uutisia, pölöjiä tarjouksia ja pääset välittömästi salaiselle tarjoussivullemme.
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
10% ALENNUSKUPONKI, LUNASTA HETI
ORDER NEWSLETTER
TO GET ACCESS
TO SECRET DISCOUNT PAGE!
Our newsletter includes more special discounts and info about Arctic herbs
We hate spam.
HALUATKO IDEOITA
YRITYSLAHJOISTA JA
PARHAITA TARJOUKSIA?
Tilaa yrityskirjeemme! Saat ihania vinkkejä markkinointiin ja kuumia ideoita asiakkaittesi lahjantamiseksi!
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA JAKSOISTA
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään jaksoa vaan saa tietoa niistä suoraan sähköpostiisi!
Mekin vihaamme roskapostia.