Puolukka – tietoa ja kokemuksia suomalaisesta puolukasta
Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) on maukas ja helposti tunnistettava marja, joka on todellista villiä kotimaista superfoodia, joka päihittää mennen tullen gojimarjan.
Puolukka ei ole samanlainen vitamiinipommi kuin moni muu marja. Sen terveyshyödyt perustuvat ensisijaisesti erilaisiin polyfenolisiin yhdisteisiin, jotka vaikuttavat elimistössä antioksidantteina eli toimivat eräänlaisena kehon ”ruostesuojana”.
Tässä artikkelissa kerromme puolukan hyödyistä, keräämisestä, säilönnästä ja käytöstä.
Puolukka on helppo tunnistaa ja nopea kerätä
Puolukan vaikutus ja hyödyt
Jos mummosi on kehottanut syömään puolukoita, hän tiesi mistä puhui.
Puolukan terveyshyötyihin voit tutustua vaikka tästä kirjallisuusselvityksestä.
Ja vaikka et piittaisi tuon taivaallista puolukan terveydellisyydestä, niin onhan se aivan mahtavan makuinen marja niin aamupuuron, smoothien kuin puolukka- eli lappapuurossa.
Puolukka ravintona
Puolukka on vähäkalorinen, monipuolinen ja helppokäyttöinen marja osana jokapäiväistä ruuanlaittoa.
Parhaita marjat ovat tuoreina tai suoraan pakasteesta puurossa, jogurtissa tai smoothiessa. Puolukasta voi valmistaa puolukkapuuroa, marjapiirakkaa, leipää ja jälkiruokia. Puolukkasurvos sopii erinomaisesti mm. kaali- tai maksalaatikon kylkeen.
Marjat kannattaa syödä kokonaisena, sillä kuoressa on paljon kuituja.
Puolukan annostus
Vähäkalorisia mutta ravinteikkaita puolukoita voi mutustella mielin määrin, mutta jo reilu desi päivässä on riittävä määrä tukemaan hyvinvointiasi.
Yksi teelusikallinen PUOLU-villipuolukkajauhetta vastaa kourallista eli noin desiä kokonaisia marjoja.
Jäikö puolukat keräämättä? Testaa kotimaista puolukkajauhettamme!
Puolukka on syyskesän kirpsakka herkku
Puolukan kerääminen
Puolukka viihtyy kuivissa kangasmetsissä. Se on kypsä kerättäväksi syyskuussa. Nopeinta kerääminen on marjanpoimurilla ja puhdistaminen käy kätevästi marjasiivilää hyödyntäen.
Puolukka ei säikähdä yöpakkasia, vaan sen maku vain paranee. Jos löydät keväthankien pälvien seasta puolukoita, ne vasta makeita ovatkin! Puolukkaa voit kerätä jokamiehen oikeudet huomioiden.
Puolukka on helppo tunnistaa. Se saattaa sekoittaa korkeintaan sianpuolukkaan, jonka marjat tosin ovat jauhoisia ja mauttomia, mutta vaarattomia.
Kikkoja puolukan keräyksen nopeuttamiseen
Puolukan keräys on taito- mutta myös kestävyyslaji. Jos puolukkasaaliin suuruus on sinulle tärkeää, puolukan keräämistä voi nopeuttaa suurestikin monilla eri keinoilla. Puolukka kasvaa eri vuosina eri alueilla. Esimerkiksi kuivina kesinä puolukkaa kannattaa etsiä normaalia kosteimmilta ja varjoisimmilta paikoilta ja märkinä kesinä päinvastoin. Kannattaa kartoittaa keräysalueiden puolukkasato etukäteen kesän aikana tai ainakin silmäillä puolukan kypsyessä, millaisilla paikoilla kyseisenä kesänä puolukka kasvaa.
Varsinkin selkävaivaisten kannattaa kerätä puolukkaa rinteistä niin, että kerää selkä alaspäin. Näin poimiessa kumarrus on lähes puolet pienempi kuin tasaisella maalla.
Puolukka kasvaa usein samoissa paikoissa kuin kaarnikka eli variksenmarja. Kaarnikka on erittäin terveellinen, vaikkakin usein hieman mauton. Kun kerää puolukan ja kaarnikan samaan ämpäriin, saa samalta alueelta usein kaksinkertaisen sadon puolella ajasta! Samaa periaatetta voit myös käyttää vuosina jolloin puolukka kasvaa samoilla apajilla mustikan tai juolukan kanssa.
Ja vielä viimeisenä vinkkinä puolukan pikakeräykseen on käyttää pientä, vaikkapa 4 litran ämpäriä. Näin toimien saat kerättyä ämpärillisen todella nopeasti täyteen;)
Puolukan säilöntä
Helpoin tapa säilöä puolukat on pakastaa ne kokonaisina. Sokeria ei välttämättä tarvita lainkaan. Perinteisesti puolukoita on säilötty myös survoksena tai ns. vesipuolukoina, jossa lasipurkki täytetään puhtailla puolukoilla ja vedellä ja suljetaan kannella. Puolukka säilyy hyvin, sillä sen sisältämä bentsoehappo ja sitruunahappo ovat luonnollisia säilöntäaineita.
Puolukkajauheen valmistus ja käyttö
PUOLU-villipuolukkajauhe valmistetaan kokonaisista, pohjoisen metsistä kerätyistä puolukoista. Kokonaiset marjat kuivataan hyvin matalassa lämpötilassa, jotta niiden arvokkaat ravinteet säilyvät mahdollisimman hyvin. Jauhe pakataan laadukkaaseen tummaan Mironin lasipurkkiin, jossa on kannen alla sinetti.
Yksi teelusikallinen PUOLU-villipuolukkajauhetta vastaa noin kourallista tuoreita marjoja. Jauhetta käytetään kuten kokonaisia marjoja.