Väinönputki - lisää vastustuskykyä

Väinönputki – tietoa ja kokemuksia väinönputkesta

Väinönputki (Angelica archangelicaon yksi Lapin ja Suomen voimakkaimmista kasveista. Todellinen elimistön puolustaja. Ei ihme, että Lönnrot antoi kasville suomenkielisen nimen, joka viittaa Kalevalan Väinämöiseen.

Saamelaisille väinönputki oli pyhä rohtokasvi, jonka uskottiin mm. ehkäisevän tarttuvia tauteja. C-vitamiini- ja rautapitoisen yrtin juuria pureskeltiin täydentämään ravintoa pitkän talven jälkeen.

Käytämme MAHTI-tuotteisiimme väinönputken juurta, joka on kasvin voimakkain osa.

Tämä arktinen alkuperäisyrtti on erinomainen apu pitämään flunssa loitolla, suolisto tasapainossa ja vastustuskyky vahvana.

Tässä artikkelissa kerromme väinönputken hyödyistä, annostuksesta käytöstä, kasvatuksesta, valmistuksesta sekä keräyksestä.

Villi väinönputki

Villi väinönputk

Väinönputken vaikutus ja hyödyt

Ruusujuuren ohella väinönputki on arktisen alueen alkuperäiskasvi. Lapin yöttömän yön ja puhtaiden kasvuolosuhteiden ansiosta väinönputken vaikuttavat aineet kehittyvät pohjoisessa erityisen voimakkaiksi.

Väinönputken voimasta kertoo se, että sillä on taisteltu keripukkia, ruttoa ja espanjantautia vastaan.

“Väiski” hyvin vahvasti antibakteerinen eli tappaa bakteereja tai ainakin estää niiden lisääntymistä. Väinönputkella vahvistat vastustuskykyäsi ja pidät flunssan loitolla.

Väinönputken juuri parantaa myös ruuansulatusta sekä lisää sapen ja sylkirauhasten toimintaa.

Kokemuksia väinönputkesta

 • taklaa kurkkukipua ja flunssan oireita
 • tukee hengitysteiden terveyttä
 • tasapainottaa suolistoa esim. antibiootti- tai muun lääkekuurin jälkeen
 • tukee eturauhasvaivoja
 • auttaa pitkällä automatkalla

Väinönputken annostus

Väinönputki on yksi vahvimpia suomalaisia yrttejä, mutta turvallinen käyttää. Väinönputkitee on tehokas flunssan karkottaja, mutta silloin et saa hyödynnettyä kaikkia rasvaliukoisia tehoaineita. Väinönputkiuutteessa saat varmistettua, että käytät kaikki väinönputken tehoaineet.

Väinönputkea voit nauttia MAHTI väinönputki-yrttishottina tai pullotettuna eliksiirinä maksimissaan kaksi annosta päivässä.

Se on todella oiva yrtti kohottamaan myös lasten vastustuskykyä. Se soveltuu erittäin hyvin myös pienemmille lapsille vuoden ikäisestä ylöspäin. Taaperoikäiselle riittää teelusikan kärjellinen. Hieman isommalle voi jo antaa puolikkaan annoksen. Koululaiselle menee jo kokonainen annos kerran päivässä tai aamulla puolikas ja illalla puolikas.

Väinönputken juuri

Väinönputken juuri

Väinönputken kasvupaikat – väinönputki on Lapissa kotonaan

Väinönputki (Angelica archangelica) on Lapin alkuperäiskasvi ja saamelaisten pyhä yrtti. Ennen muinoin vanha kansa pureskeli pitkän talven jälkeen väinönputkenjuuria täydentääkseen talven aikana tyhjentyneitä C-vitamiinivarastojaan.

Luonnonvaraisena väinönputki kasvaa Lapissa kosteilla paikoilla, purojen ja jokien varsilla. Älä säikähdä, jos vastaasi tulee itseäsi pidempi väinönputki. Se saattaa todellakin kasvaa miehen mittaiseksi.

Väinönputken vaikutukset – väkevä kuin inkivääri

Väinönputki on antibakteerinen yrtti, joka puolustaa kehoa pöpöjä vastaan ja vahvistaa vastustuskykyä. Kaikkien voimakkain osa kasvia on sen juuri. Maku on inkiväärimäisen ärtsy, joten raakaa väinönputken juurta ei kannata ottaa kerralla liian suurta palaa suuhun.

Väinönputken vaikuttavat aineet ovat fellandreeneja. Niiden pitoisuus on sitä korkeampi, mitä pohjoisemmassa kasvi on kasvanut. Unkarissa kasvatetut väinönputket ovat kalpeita haamuja kotikonnuillaan Lapissa, keskiyön auringon alla kasvaneeseen väinönputkeen verrattuna. Kannattaa siis tsekata mistä ostamasi tuotteen väinönputki on peräisin. Pohjoisessa kasvaneiden kasvien tehokkuudesta voi lukea lisää Rainer Peltolan ja Pertti Saralan Pohjoinen puhtaus julkaisusta.

Suoliston tasapainottaja

Väinönputki tasapainottaa suolistoa. Suolistolla on vahva merkitys koko kehon toiminnassa ja se vastaa myös osaltaan vastustuskyvystä. Kun suolisto voi hyvin, voi myös muu keho yleensä hyvin. Väinönputkea kannattaakin käyttää silloin jos suoliston toiminnassa on ongelmia esimerkiksi matkan tai antibiottiikuurin jälkeen. Myös ennen matkaa maihin, jossa turistiripulin saanti on vaarana, suolistoa kannattaa vahvistaa.

Väinönputken käyttö ja syöminen

Väinönputken siemenet, varsi, lehdet ja juuret ovat kaikki väinönputken syötäviä osia. Siemenet voi nauttia sellaisenaan lappilaisina kurkkupastilleina. Älä kuitenkaan ota kourallista kerralla, pari riittää.

Lehdet antavat mukavaa aromia salaattiin tai liharuokiin. Väinönputken lehtiä on perinteisesti käytetty Rovaniemi-keittoon. Kuivattuja lehtiä voi käyttää yrttimausteena. Varresta voi keittää hilloketta.

Kaikkein vahvin osa väinönputkea on sen juuri. Juuriosaa onkin perinteisesti käytetty rohdoksena ja myös meidän tuotteemme valmistetaan juuriosasta uuttamalla. Karvautensa vuoksi väinönputken juurta käytetään myös alkoholiteollisuudessa.

Väinönputken viljely

Väinönputki voi kasvattaa vaikka omassa puutarhassa. Kasvattaminen on helpompaa valmiista taimesta kuin siemenestä. Siemen ei lähde itämään ilman kylmäpuraisua. Sekin kertoo jotain tämän kasvin voimasta ja sitkeydestä.

Väinönputki tuottaa juurisatoa kahden vuoden välein. Juuri on tippaleipämäinen. Se kannattaa pilkkoa osiin ja pestä huolellisesti. Älä kuitenkaan pese väinönputken juurta liian kovakouraisesti esimerkiksi painepesurilla, sillä suuri osa väinönputken tehoaineista on heti sen kuoren alla. Väinönputkea käsitellessä et voi olla huomaamatta sen voimakasta tuoksua. Tuoksu jää leijumaan pesupaikalle ja käytettyihin vaatteisiin pitkäksi aikaa. Väinönputken pesun aikana tuoksu on niin voimakas, että se tuntuu koko ruumiissa miellyttävästi.

Väinönputken juurta pestessä kannattaa säilyttää myös siitä kasvavat aivan ohuet juuret, ne ovat usein niitä kaikkein voimakkaimpia.

Väinönputken tunnistaminen

Väinönputken voi sekoittaa karhunputkeen.

Karhunputki on pienempi ja sen kukinto on väriltään vaaleampi, joskus vaaleanpunertava ja selvemmin pallero.

Väinönputken kukinto on myös palleromainen, mutta tiiviimpi. Väinönputken lehdykät ova kookkaampia. Tärkein tunnistuskeino on kuitenkin tuoksu ja kasvupaikka.

Villin väinönputken kerääminen

Villi väinönputki kasvaa Lapissa yleensä kosteissa paikoissa, kuten purojen varsilla tai lähteiden vieressä. Sen lähettyviltä voit löytää myös arktisen superkasvin ruusujuuren sekä pohjoisen maariantuoksuheinän. Väinönputken löytää ja tunnistaa usein myös sen erittäin vahvan, mutta mielyttävän tuoksun perusteella.

Väinönputken haitat

Herkkäihoisille väinönputki voi aiheuttaa ihoärsytystä etenkin auringonvalossa. Etenkin juurta käsitellessä kannattaa suojautua hanskoin.

Väinönputken säilöminen

Väinönputken eri osat voi joko kuivattaa tai pakastaa. Sen kuivaus onnistuu myös kotioloissa normaalilla kuivurilla, uunissa matalassa lämpötilassa tai lattilämmityksen päällä. Kuivauksessa lämpötilaa ei kannata nostaa yli 40 asteen, jonka jälkeen osa väinönputken tehoaineista katoaa.

Säilöntä onnistuu myös uuttamalla. Väinönputken eri osasta, etenkin juuresta, voi myös itse tehdä erilaisia tinktuuroita eli alkoholiuutteita.

Tutkimuksia väinönputkesta

 • Luonnonkasveista kosmetiikkaa ja terveysvaikutuksia, Marika Laurila. Lutunen, Luke ja Lapin AMK 2018
 • Parviainen, Riitta: Luonnonkasvien käytöstä Suomen Lapissa. Biologian laitos, Turun yliopisto. 1983
 • Snellman, Eeva: Väinönputki oljenkortena. Arktinen keskus, Lapin yliopisto. 1996.
 • Kurkela, Raija ja työryhmä: Väinönputki hyötykasvina. Pohjois-Suomen tutkimuslaitos, Oulun yliopisto 1986.
 • Sankelo-Siivari: Bioteollisuuteen soveltuvia Lapin erikoiskasveja. Kirjallisuus ja tietokantakatsaus. MTT – Rovaniemen tutkimusasema 2001-2003.  102-104
 • Antimikrobinen useita bakteereja vastaan (Fraternale et al. 2014. Journal of medicinal food 17(9)
 • Mikäli tiedät muita hyviä tutkimuksia väinönputkesta niin lähetä meille siitä vinkki!

Lue myös todellisesta arktisesta ravintopommista nokkosesta!

Tuotteemme, jotka sisältävät väinönputkea

Lapin yrtit - kansanparantajan perillinen blogi

Jaa väinönputki-artikkeli ystävillesi

HALUATKO TIEDON
UUSISTA TARJOUKSISTA JA PÄÄSYN ERIKOISTARJOUSSIVULLE?
Tilaa uutiskirjeemme! Saat roilokkaita uutisia, pölöjiä tarjouksia ja pääset välittömästi salaiselle tarjoussivullemme.
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
10% ALENNUSKUPONKI, LUNASTA HETI
ORDER NEWSLETTER
TO GET ACCESS
TO SECRET DISCOUNT PAGE!
Our newsletter includes more special discounts and info about Arctic herbs
We hate spam.
HALUATKO IDEOITA
YRITYSLAHJOISTA JA
PARHAITA TARJOUKSIA?
Tilaa yrityskirjeemme! Saat ihania vinkkejä markkinointiin ja kuumia ideoita asiakkaittesi lahjantamiseksi!
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA JAKSOISTA
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään jaksoa vaan saa tietoa niistä suoraan sähköpostiisi!
Mekin vihaamme roskapostia.