Ruoan maustaminen yrteillä

Käytä Lapin yrttejä ruokasi ja jälkiruokasi maustamiseen. Tuot arkiruokaasikin tällöin pohjoisviimaisen tuulahduksen Lapin erikoislaatuisuutta.

Kylmäsavulohisalaatti kuusenkerkkäkastikkeella

Neljälle:

  • 6 (n. 1,2 kg) kookasta Rosamunda-perunaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 tl sormisuolaa
  • 1 punasipuli
  • 2 dl omenaviinietikkaa
  • 1 pkt (150 g) kylmäsavulohta
  • 50 g babypinaattia
  • 1 prk keskikokoisia kapriksia

Kastike:

  • 1/2 dl neitsytoliiviöljyä
  • 1/4 dl valkoviinietikkaa
  • 1-2 tl Kuusenkerkkäjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 1 tl hunajaa
  • ripaus mustapippuria

Pese perunat ja kuutioi ne. Kuumenna oliiviöljy isossa pannussa ja paista siinä perunat kullanruskeiksi muutamassa erässä.
Siirrä talouspaperin päälle valumaan ja mausta sormisuolalla.

Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi veneiksi. Siirrä kulhoon ja kaada päälle etikka. Punasipulin pehmetessä huuhtele ja kuivaa pinaatti. Lopuksi valuta kaprikset ja punasipuli, paloittele kylmäsavulohi annospaloiksi ja lisää ne perunoiden kera kulhoon kerroksittain.

Tarjoile kuusenkerkkäkastikkeen kanssa.

Kasvispeti, lohi & Kerkkä-öljy

Neljälle:

(voit käyttää omia lempikasviksia ja suosia sesongissa olevia)

  • 200 g lohimedaljonki
  • 3 porkkanaa
  • 2 keltajuurta
  • 1 keskikokoinen palsternakka
  • 1 paprika
  • kourallinen lehtikaalia
  • kourallinen kevätsipulia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl suolaa

Kerkkä-öljy:

Lämmitä uuni 180 asteeseen.
Pilko porkkanat, keltajuuret, palsternakka ja paprika paloiksi.
Lisää uunivuokaan ja lorauta päälle oliiviöljyä.
Paista uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes lähes kypsiä.
Lisää vuoan päälle lohimedaljonki, ripottele päälle suolaa, pieneksi leikattu kevätsipuli sekä lehtikaalinpalaset.
Lisää takaisin uuniin noin 10 minuutiksi.

Kerkkä-öljyn valmistus:

Sekoita ainekset keskenään ja lisää lohen sekä kasvisten päälle uunin jälkeen.

Kerkkäletut

Ohje 6-8 letulle:

5 dl (rasvaista) kaurajuomaa

3 ½ dl speltti- tai tattarijauhoja

½ tl suolaa

1 rkl kuusenkerkkäjauhetta

+ paistamiseen oliiviöljyä

Sekoita jauhot, suola ja Kuusenkerkkäjauhe keskenään. Lisää kaurajuoma joukkoon pienissä erissä huolellisesti sekoittaen. Anna taikinan turvota noin 30 minuuttia. Kuumenna oliiviöljy pannulla ja paista taikina letuiksi. Tarjoile lisukkeena esimerkiksi tuoreita puolukoita tai puolukkahilloa.

Nokkosvohvelit à la Marianne

Resepti noin 6 vohvelille:

4 dl maitoa
2 kananmunaa
3,5 dl tattarijauhoja
3 tl Nokkosjauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 rkl rypsiöljyä

Sekoita kananmunat ja maito.
Sekoita erikseen kuivat aineet ja lisää ne munamaidon joukkoon.
Lisää lopuksi öljy ja anna taikinan paisua noin 20 min.
Paista vohveliraudalla voin kanssa.

Lisukkeena voi tarjota punasipuli-, vuohenjuusto- ja nokkosensiemen-salaattia, johon on lisätty päälle väinönputkieliksiiriä. Halutessasi voit lisätä joukkoon myös kylmäsavulohta.

Väinönputki- ja ruusujuuriuute mausteena

Väinönputkieliksiiri ja Ruusujuurieliksiiri sopivat erinomaisesti ruokien ja jälkiruokien maustamiseen.

Lisää noin 1 tl / ruokailija vaikkapa salaatinkastikkeen, riistaruoan, raakakakun tai jäätelön päälle.

Yrttinen ja makea maku sopii monenlaisiin ruokiin, puhumattakaan Lapin yrttien voimasta!

Tunnetun hyvinvointibloggarin mukaan “Arctic Warriorsin tuotteet ovat paras tapa huijata lapset syömään terveellisesti.”, eli niitä on helppo sujauttaa vaikkapa puuroon tai myslin päälle luonnollisena makeuttajana.

Kuusenkerkkä-avokadopasta

Neljälle

  • 250 g spagettia (kevyempi vaihtoehto riisispastalla)
  • 4 avokadoa
  • 1 lime
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl Kuusenkerkkäjauhetta
  • 1 dl parmesaanijuustoa (voi jättää pois)
  • iso kourallinen tuoretta persiljaa
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • Tulisempi vaihtoehto: Lisää joukkoon hieman tuoretta chiliä

Keitä spagetti.
Sekoita hyvin kulhossa avokadot, limen mehu, suola, kerkkäjauhe, persilja, mustapippuri sekä parmesaanijuusto.
Lisää joukkoon keitetty pasta ja sekoita.
Ripottele päälle persiljaa ja parmesania.

Kerkkäinen kalakeitto

Neljälle:

  • 200 g lohta
  • 5-6 keskikokoista perunaa
  • 2 keskikokoista sipulia
  • 4 keskikokoista porkkanaa
  • 2 dl purjoa
  • 2 dl palsternakkaa
  • 2 dl lanttua
  • 6 dl vettä
  • 2 dl kermaa (kasvipohjaiset käy myös)
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl mustapippurirouhe
  • 3 laakerinlehteä
  • 2 tl Kuusenkerkkäjauhetta
  • iso kourallinen tuoretta tilliä
  • nokare voita

Pilko perunat, porkkanat, purjot, palsternakat, sipulit ja lantut pieniksi kuutioiksi ja lisää kattilaan voin kanssa. Kuullota keskilämmöllä noin 5 minuuttia ja lisää vesi, suola, laakerinlehdet sekä mustapippuri. Keitä noin 15 minuuttia tai kunnes kypsiä. Lisää kerkkä, kerma ja paloiksi pilkottu lohi. Keitä miedolla lämmöllä vielä noin 5 minuuttia. Lisää lopuksi hienoksi pilkottu tilli ja tarjoile.

Riistakäristys, perunamuusi & Puolukka

Neljälle:

  • 400-500 g poron tai hirven lihaa lastutettuna
  • 3 tl suolaa
  • 2 rkl voita
  • 2 dl vettä
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl Puolukkajauhetta

Sulata voi ja lisää lihat jäisinä pannulle.
Paista keskilämmöllä noin 5 minuuttia.
Lisää vesi, suola sekä mustapippuri ja anna hautua noin 20 minuuttia.
Lisää Puolukkajauhetta ja sekoita.
Tarjoile perunamuusin kanssa ja ripottele koristeeksi vielä hieman Puolukkajauhetta.

Puolukkainen dippikastike

  • 150 g ranskankermaa (voit kokeilla myös kasvipohjaisia vaihtoehtoja)
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1/2 tl sipulijauhetta
  • 1/2 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl savustettua paprikajauhetta
  • 1 tl Puolukkajauhetta
  • ripaus chilimaustetta

 

Liity uutiskirjeen tilaajaksi SAAT -10% ALENNUSKOODIN!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
NYT KÄYNNISSÄ!
LAPIN LUONNONTUOTEALAN PIENYRITTÄJIEN KEVÄTHULINAT!