Villiyrttien keräys

Villiyrttejä lautaselle eli näit keräät villiyrttejä luonnosta.

Luonnosta kerättävät villiyrtit ovat ilmaista, terveellistä ja ekologista lähiruokaa. Einesmaksalaatikoistakin tulee hieman ravinteikkaampaa, kun sitä tuunaa villeillä vihanneksilla. Moni luulee, että villiyrttejä kerätään vain alkukesästä. Monien yrttien keruukausi jatkuu kuitenkin pitkälle kesään.

Mikäli olet kiinnostunut enemmän lue artikkeli villiyrttien viljelystä.

Villiyrttien keräys siankärsämö
Siankärsämö

Villiyrttien kerääminen

Villiyrttijahtia varten ei välttämättä tarvitse aina mennä edes metsään. Niitä saattaa löytyä aivan hyvin myös mökkitien varrelta, niityiltä, pelloilta tai vaikkapa kotipihalta. Lapin kävijät löytävät väinönputkea purojen varsilta ja ruusujuurta aivan pohjoisimman Lapin tunturien rinteiltä.

Vaikka naapurilla kasvaisi kuinka komeat nokkospuskat, naapurin pihalle ei kannata mennä keruupuuhiin, vaan villiyrttien keruussa pätevät jokamiehenoikeudet. Järjen käyttö on myös sallittua eli moottoritien tai minkään muunkaan vilkkaasti liikennöidyn tien varteen ei kannata pysähtyä keräämään. Eli keruupaikan tulee olla mahdollisimman puhdas.

Villiyrttien keruussa pätee sama sääntö kuin sienten ja marjojen keruussa: älä kerää ja varsinkaan maista mitään, mitä et tunne. Ethän myöskään itse myrkytä kasveja esim. käyttämällä hyttysmyrkkyjä. Suojaudu iniseviltä ystäviltä pitkähihaisella puserolla ja pitkälahkeisilla housuilla sekä hyttyshatulla. Etenkin nokkoset kannattaa kerätä hanskat kädessä.

Sateen jälkeen luonnon kannattaa antaa  kuivahtaa, ennen kuin lähtee keruulle, etteivät arvokkaat yrtit mene muussiksi.

Kerää villiyrtit mieluummin paperipussiin tai koriin kuin muovipussiin.

Ethän kerää apaajasi tyhjäksi villiyrteistä, jotta se pääsee myös uusiutumaan.

Vasten yleistä luuloa, osaa villiyrteistä pystyy myös viljelemään. Lue artikkelimme villiyrttien viljelystä.

Pihasaunio

Lähes jokaiselta pihalta löytyy pihasauniota. Se kukat ovat keltaiset kuin ananaksella ja englanniksi sen nimi onkin pineappleweed. Myös mausta voi löytää ananasta ja kamomillaa.

Pihasaunio on erinomainen maustekasvi, josta voi syödä niin kukat kuin lehdet. Esimerkiksi salaattiin pihasaunio antaa erinomaisen makuvivahteen.

Kansanperinteessä pihasauniota on käytetty vatsavaivojen hoitoon,

Voikukka

Ethän ajattele monien muiden tavoin, että voikukka olisi kiusankappale. Se on mitä oivallisin yrtti. Helppo löytää, tunnistaa ja käyttää koko kesän. Kaupan salaatteihin verrattuna siinä on runsaasti C- ja A-vitamiinia. Ja harvassa ovat ne kasvit, joissa on myös D-vitamiinia.

Voikukan kukannupuista ja lehdistä saat ravinteikkaan salaatin. Voit leikata pois isompien lehtien lehtiruodin. Avautunut kukka saattaa maistua kitkerältä, mutta sopii vaikka juomien koristeeksi. Voikukan juurta on perinteisesti käytetty sappirohtona teeksi keitettynä.

Nokkonen

Nokkonen on satoisa villiyrtti, jota voi kerätä koko kesän. Alkukesän pienet 10-15 cm korkea nokkoset voi kerätä kokonaan. Myöhemmin kesällä kannattaa kerätä vai varren yläosa. Monet luulevat, että nokkonen on “pilalla”, kun siihen ilmestyvät siemenet loppukesällä. Päinvastoin: nokkosensiemenet ovat nokkosen ravinteikkain osa. Ne kerätään riipimällä.

Nokkosista saat loihdittua mitä erilaisimpia herkkuja: keittoa, muhennosta, munakasta, lettuja, yrttiteetä. Kuivatuista nokkosensiemenistä teet laatusuolan kanssa maukasta yrttisuolaa.

Muistathan ryöpätä nokkosen ennen käyttöä. Vettä ei kannata heittää pois vaan juoda tai käyttää vaikka kukkien kasteluvetenä, jotta arvokkaat ravinteet menevät hyötykäyttöön.

Siankärsämö

Siankärsämö on myös hyvin yleinen, mutta varsin vähän hyödynnetty yrtti. Sen lehdet sopivat maustamaan salaattia, keittoja ja muhennoksia. Ja sopiipa se vallan mainiosti myös yrttisuolasekoituksiin.

Siankärsämö sitoo raskasmetalleja ja on siten maksaa puhdistava yrtti. Mikäli keität siankärsämön kukista yrttiteetä, juo se vähissä erissä ja erittäin mietona.

Ituhippeilyä podcast

Lue raportti!

Saat selville, mitä valmistajat jättävät yleensä kertomatta.

Villiyrttien säilöntä ja käyttö

Villiyrtit ovat parhaimmillaan tuoreena, mutta niitä kannattaa säilöä myös talven varalle. Kasvikuivurissa, miedolla lämmöllä kiertoilmauunissa tai haaleassa saunassa sanomalehtipaperin päällä kuivaaminen on hyvä vaihtoehto. Villiyrttejä voi myös pakastaa. Pakasta riittävän pieniä annoksia, jotka voit käyttää kerralla.

Lue myös tuotepäällikkömme Katjan vinkit villiyrttien keruuseen! Artikkeli on julkaistu Kotipuutarha-lehdessä 6/2020.

Tuotteitamme, jotka sisältävät Lapista kerättyjä villiyrttejä

ET IKINÄ USKO
MITÄ ON LUVASSA!
Tilaa uutiskirjeemme niin pääset erittäin salaiselle tarjoussivulle, mistä voit ostaa pikkurahalla tuotteitamme testiin tai ison annoksen superkäyttäjälle.
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
10% ALENNUSKUPONKI, LUNASTA HETI
ORDER OUR NEWSLETTER
AND GET ACCESS
TO A SECRET DISCOUNT PAGE
We know that you like it!
We hate spam.
HALUATKO IDEOITA
YRITYSLAHJOISTA JA
PARHAITA TARJOUKSIA?
Tilaa yrityskirjeemme! Saat ihania vinkkejä markkinointiin ja kuumia ideoita asiakkaittesi lahjantamiseksi!
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA PODCASTEISTAMME
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään jaksoa vaan saa tietoa niistä suoraan sähköpostiisi!
Ituhihihlulit ilman hörhöilyä -podcast
OSALLISTU ARVONTAAN
TILAAMALLA UUTISKIRJEEMME
Arvomme joka kuukausi uusien tilaajien kesken 74€ arvoisen tuotepaketin. Saat mujeva tietoa, pöljiä tarjouksia ja pääset välittömästi salaiselle tarjoussivullemme.
Mekin vihaamme roskapostia.
HALUATKO TIEDON
UUSISTA ARTIKKELEISTA
SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI?
Älä missaa yhtään blogijuttua vaan tilaa ne sähköpostiisi!
Mekin vihaamme roskapostia.
Tarjous voimassa vain hetken, paina nappia pian!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
HALUAISITKO MUISTAA ÄITIÄSI?
Näillä opeilla onnistut!
ÄLÄ MENE VIELÄ!
TÄYDELLINEN KERKKÄOPAS SAATAVILLA